BENİ TÜRK HEKİMLERİNE EMANET EDİNİZ
Ksifoid Process (Çıkıntı)
Ksifoid process (çıkıntı), sternumun (göğüs kafesi ortasındaki kemik) kılıç şeklindeki kıkırdak alt kısmı. Bu kıkırdak insanda yaklaşık 40 yaş civarında kemikleşir (ossifikasyon). Ksifoid Latince “kılıç şeklinde” demektir. Ksifoid prosesin ucu doğumsal olarak ikiye ayrılmış olabilir (bifurkated) veya bezen üzerinde delikler bulunabilir. Bu varyaslayonlar kalıtsal da olabiklir ancak sağlık için bir risk oluşturmazlar.
Ksifoid Prosesin Önemi
- Kalp masajı yaparken ksifoid prosesin üzerine bastırılmamalıdır. Aksi takdirde ksifoid proses kırılabilir ve diyaframa ve karaciğere batarak onları yaralayabilir.
- Xiphoidalgia (Xiphodynia); ksifosternal bileşkede ağrı olmasıdır. Tıbbi kaynaklarda nadir olarak bu bozukluktan bahsedilir. Ağır kaldırmak ya da travma bu hastalığa neden olabilir. Ağır k
- 40 yaşından sonra kişi ksifoididinin kemikleştiğini fark edebilir ve bunu hastalık zannedebilir.
- Ksifoid çıkıntı, perikardiyosentezde bir anatomik işarettir. İğne ksifoid çıkıntının hemen altından batırılır, sola ve yukarı doğru yönlendirilir.
İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları
İnflamatuar bağırsak hastalıkları, (İBH, inflammatory bowel disease, IBD), sindirim sisteminin kronik inflamasyonunu (iltihabi reaksiyon) içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan şemsiye bir terimdir. İnflamatuar bağırsak hastalıkları Crohn hastalığı ve Ülseratif koliti içerir
Crohn Hastalığı
Crohn hastalığı, en çok terminal ileumu tutar. Kadınlarda daha sıktır. 30’lu yaşlarda başlar. Tipik tutulum fokal (bölgesel), transmural (tam kat) inflamasyondur. Hastalığın iki ana özelliği vardır.
1) Bağırsak mukozasında aftöz ülser olarak başlar, bu ülserler birbirleriyle birleşir (yarıklar), ortada sağlam mukoza adacıkları kalır ve tipik arnavut kaldırımı görünümü (cobblestone) oluşur. Bu görünümün nasıl olduğunu merak ediyorsanız “cobblestone” yazıp google’da resimleri inceleyin.
2) Bağırsakta nonkazeifiye granülomlar vardır. Hastalıklı ya da normal bağırsakta bulunabilir, bağırsak duvarı ya da lenf nodu içinde bulunabilir.
Crohn ataklarında (alevlenmelerinde) belirdin bulgu karın ağrısı ve ishaldir, kanama genellikle olmaz.
Ülseratif Kolit
Ülseratif kolit alevlenme-gerileme ile karekterize bir hastalıktır. Kanlı ishale neden olur.
Hastalık hemen her zaman rektumdan başlar, rektoskopla bile tanı konabilir. Ülseratif kolitli bağırsak mukozasında ödem frajilite pü mukus, vasküler yapının silinmesi görülebilir. Ülseratif kolit mukozayı tuttuğu için striktür (daralma) nadirdir. Kolonun haustraları silindiğinde kurşun boru gibi düz görülür ve kolon kısalmıştır.
https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/inflamatuar-bagirsak-hastaliklari/
E Vitamini
E vitamini; alfa tokoferol. Yağda eriyen, antioksidan bir vitamindir. Doku hasarı yapan serbest oksijen radikallerine bağlanır. Özellikle buğday, bitkisel yağlar, yumurta sarısı ve yeşil yapraklılarda bulunur. Eksikliği özellikle nörolojik semptomlarla (ataksi ve kas güçsüzlüğü gibi) ve anemiye neden olur.
Çeşitli yağlarda (örneğin, buğday tohumları, pamuk tohumu, hurma, pirinç), tam tahıllarında, hayvan dokularında (örneğin, karaciğer, pankreas, kalp), sütte, marul gibi yeşil yapraklı bitkilerde bulunur. Eksikliğinin, dişi ratlarda düşüğe, erkeklerdeki sterilite sebep olduğu bilinmektedir. Bu yüzden antisterilitite faktörü/vitamin de denmektedir.
E vitamininin biyolojik fonksiyonları
• Antioksidan (peroksil radikal temizleyici)
• Protein kinaz C üzerinde hareket ederek, embriyonun düz kaslarının aşırı büyümesini önler;
• Çoklu doymamış yağların oksidasyonunu önler