Değerli Meslektaşlarım,
Önsözümün başlangıcında derneğimizin son genel kurulunda alınan yeniden yapılanma ve vizyonu hakkında kısaca bahsetmek istiyorum. Bilindiği gibi Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) 2003 yılında kuruldu. Şimdiye kadar derneğimiz tarafından 18 kez Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi yapıldı. Buradan hareketle 19 yılın ardından aktivitelerine uygun olarak derneğimizin adı ‘’Hepato Gastroenteroloji Derneği’’ olarak değiştirildi.
Bilindiği gibi 2019 yılında KKTC’nin Girne kentinde yapılan Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresinde Türk Gastroenteroloji Derneği, HEBİPA, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, Euroasian Gastroenterological Association (EGA), İBH derneği, Gastrointestinal Endoskopi Derneği başkanları bir araya gelerek ortak bir toplantı yaptı. Yine 2021 yılı Haziran ayında WEBNAR Ulusal Hepato Hepato Gastroenteroloji Kongresinde yine tüm dernekler ikinci toplantısını yaptı. Devamında 2022 yılında KKTC'de yaptığımız Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresinde yine tüm derneklerle üçüncü toplantımızı gerçekleştirdik.
Alınan başlıca önemli karar yurt içinde birbirine koşulsuz destek ve birlikte çalışma, Yurt dışında Avrasya Kıtasında Türk Gastroenteroloji bilimini ve misyonunu Avrasya Gastroenteroloji Derneği (EGA) çatısı altında hep birlikte yeni bir bilimsel zon oluşturmaya karar verdik. Bunu başarmak için derneklerimizin ortak gücleri, yeterli bilimsel birikimleri ve inançları olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Bu yolda Turkish Journal of Gastroenterology ve 2011’de yurtdışında yayın hayatına başlayan ve 2017’de PubMed’e giren Euroasian Journal of Hepato Gastroenterology büyük güçlerimizden ikisidir. Pandemiden sonra 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 100. Yılında Avrupa’da tüm derneklerimiz birlikte uluslararası Avrasya Hepato Gastroenteroloji Kongresi yapacağız. Tüm bu gelişmelerin oluşmasında ortak toplantılarımıza iştirak eden ve bu kararlara imza atan başta TGD eski başkanları Serhat Bor, Birol Özer şimdiki başkanı Dilek Oğuz, TKAD eski başkanı Ramazan İdilman, IBH Derneği eski başkanı Aykut Ferhat Çelik ve GED eski başkanı Cengiz Pata’ya teşekkürlerimi sunarım.
EGA’yı 1996 yılında Ankara’da kurduk. Halen 25 Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkesi cemiyetimize üyedir. EGA ile 2018’de Nepal’in başkenti Katmandu’da yapılan South Asian Association Study of the Liver (SAASL) kongresinde ve 2019’da Hindistan’ın Gwahati şehrinde SAASL kongresinde iş toplantısı yapıldı. Ortak çalışma, ortak uluslararası toplantılar yapmak ve EJOHG’nin SAASL’ında resmi yayın organı olma kararı alındı. SAASL’a üye ülkeler Hindistan, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Myanmar, Sri Lanka, Malezya, Mauritus, Bhutan ve Türkiye olup 2 milyarın üzerinde bir nüfusa sahipler. Buradan hareketle bu da Avrasya derneğine yeni bir açılım olmuştur.
Geçen yıl yaptığımız kongrede olduğu gibi bu yıl yapacağımız 19. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresinde MENA EUS toplantısı yapılacaktır. MENA EUS Başkanı Hakan Şentürk ile aldığımız ortak kararla bundan böyle özellikle EGA’nın yurt dışında yapacağı bilimsel toplantılarda güçlerimizi birleştirme kararı aldık.
Değerli meslektaşlarım 19. Ulusal Hepato Gastroenteroloji kongresinde EGA ve MENA EUS Club’da bilimsel toplantılar yapacaktır. Sizlerin de katılım ve katkıları ile başarılı bir uluslararası ve ulusal bir kongre olacağına inanıyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Başkentimiz Ankara'da Ekim ayında buluşmak dileği ile selam ve sevgilerimi sunarım.
Prof. Dr. Hasan Özkan
HEBİPA ve EGA Başkanı
_________________________________________
Değerli Meslektaşlarımız,
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında Başkentimiz Ankara'da Hepato Gastroenteroloji Derneği tarafından 5 - 7 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 19. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi’ne sizleri davet etmekten büyük onur ve mutluluk duyuyoruz.
Kongremizin amacı Gastroenteroloji alanındaki en yeni gelişmeleri ve bu gelişmelerin klinik pratiğimize yansımalarını, birbirinden değerli, alanında deneyimli bilim insanlarının tecrübe aktarımları ile siz değerli meslektaşlarımıza sunmaktır. Günlük pratiğimize katkı sağlayacak temel bilgilerimizi güncelleyecek, akademik bilgi dağarcığımızı zenginleştirecek olan kongremizin özellikle genç meslektaşlarımıza önemli faydalar sağlayacağına inanıyoruz.
Kongremiz kapsamında paneller, kurslar, etkileşimli toplantılar, video maratonları, sözlü ve poster sunumu etkinlikleri ve uydu sempozyumlar yer alacaktır. Kongremizde bilimsel aktivitelerin yanı sıra, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılının coşkusunu birlikte yaşayacağımız, dostlukların pekiştirileceği, meslektaşlarımızla tanışma ve iletişim fırsatlarının yaşanacağı pek çok sosyal etkinlik de gerçekleştirilecektir.
Kongremiz katılımınız ve katkılarınızla değerlenecektir. Tüm meslektaşlarımızı bekliyor sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Prof. Dr. Osman ERSOY
Kongre Başkanı
“Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, muvaffakiyet için, en hakikî mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalâlettir”
Mustafa Kemal ATATÜRK, 1924