·   · 76 Giriş

ENKONDROM

Enkondrom, kemiklerin içinde bulunan iyi huylu bir kıkırdak tümörüdür. Tipik olarak, enkondrom bir X-ışını taramasında keşfedilir. Enkondromlar Manyetik Rezonans Görüntülemede (MRI) de karakteristik bir görünüme sahiptir. Ayrıca PET incelemesinde artışa neden olduğu bildirilmiştir. 


Semptomlar;

Enkondroma sahip kişilerde genellikle hiçbir belirti görülmez. Aşağıdakiler bir enkondromun en yaygın semptomlarıdır. Bununla birlikte, her birey semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Belirtiler şunları içerebilir:

- Tümör çok büyükse veya etkilenen kemik zayıflamış ve etkilenen kemiğin kırılmasına neden olmuşsa, tümör bölgesinde meydana gelebilecek ağrı

- Etkilenen parmağın büyümesi

- Etkilenen bölgede yavaş kemik büyümesi

Enkondromun semptomları diğer tıbbi durumlara veya sorunlara benzeyebilir. Teşhis için daima doktorunuza danışın. 



İlişkili koşullar;

Bir enkondrom, tek bir tümör veya birkaç tümör olarak ortaya çıkabilir. Birden fazla lezyon içeren koşullar şunları içerir:

- Ollier hastalığı (enkondromatozis) - vücutta birden fazla bölgede tümör geliştiğinde. Ollier hastalığı çok nadirdir.

- Maffucci sendromu - çoklu tümör ve anjiyomların (kan damarlarından oluşan iyi huylu tümörler) bir kombinasyonu. 



Nedeni;

Enkondromun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, ya kemiklerin uçlarını kaplayan kıkırdağın aşırı büyümesi ya da orijinal, embriyonik kıkırdağın kalıcı bir büyümesi olarak meydana geldiğine inanılmaktadır. 



Patofizyoloji;

Enkondrom, kıkırdaktan kaynaklanan iyi huylu bir kemik tümörü türüdür. Kesin etiyolojisi bilinmemektedir. Bir enkondrom, çoğunlukla kemiklerin içini kaplayan kıkırdağı etkiler. Bu iyi huylu tümörle en sık tutulan kemikler, ellerin ve ayakların minyatür uzun kemikleridir. Bununla birlikte, femur, humerus veya tibia gibi diğer kemikleri de içerebilir. Herhangi bir yaşta bir kişiyi etkileyebilirken, en çok yetişkinlikte görülür. Erkek ve kadın arasındaki oluşum eşittir. Enkondromun aynı noktada yeniden büyümesi pek olası değildir; oran yüzde ondan az. 



Teşhis;

Enkondromu olan bir bireyin çok az semptomu olduğundan, bazen rutin bir fizik muayene sırasında veya tümörün varlığı bir kırılmaya yol açarsa tanı konur. Tam bir tıbbi geçmişe ve fiziksel muayeneye ek olarak, enkondroma için teşhis prosedürleri aşağıdakileri içerebilir:


- Röntgen - Düz filmde, kıkırdaktan oluşan herhangi bir kemikte bir enkondrom bulunabilir. Falanjlar dışında, genellikle kalsifiye kondroid matriks (kireçlenme "halkalar ve arklar" paterni) içeren litik lezyonlardır. Merkezi, eksantrik, genişleyebilir veya genişlemeyebilirler.

Düz filmde bir enkondromu bir kemik enfarktüsünden ayırmak zor olabilir. Genel olarak, bir enkondrom genellikle endosteal taramaya neden olurken bir enfarktüs olmaz. Bir enfarktüs genellikle iyi tanımlanmış, sklerotik bir serpantin sınırına sahipken, bir enkondrom olmayacaktır. Bir enkondromu bir kondrosarkomdan ayırt ederken, radyografik görüntü şüpheli olabilir; ancak periostitis genellikle komplike olmayan bir enkondromda görülmez.


- Radyonüklid kemik taraması - eklemlerdeki herhangi bir dejeneratif ve / veya artritik değişikliği değerlendirmek için bir nükleer görüntüleme yöntemi; kemik hastalıkları ve tümörlerini tespit etmek için; kemik ağrısı veya iltihabın nedenini belirlemek için. Bu test, herhangi bir enfeksiyon veya kırığı dışlamak içindir.

- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) - vücuttaki organların ve yapıların ayrıntılı görüntülerini üretmek için büyük mıknatıslar, radyofrekanslar ve bir bilgisayarın kombinasyonunu kullanan bir teşhis prosedürü. Bu test, omurilik ve sinirlerdeki herhangi bir ilişkili anormalliği dışlamak için yapılır.

- Bilgisayarlı tomografi taraması (CT veya CAT taraması olarak da adlandırılır.) - vücudun hem yatay hem de dikey olarak enine kesit görüntülerini (genellikle dilim olarak adlandırılır) üretmek için x-ışınları ve bilgisayar teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanan tanısal bir görüntüleme prosedürü . BT taraması, kemikler, kaslar, yağlar ve organlar dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünün ayrıntılı görüntülerini gösterir. BT taramaları genel röntgenlerden daha ayrıntılıdır. 



Tedavi;

Enkondroma için özel tedavi, hastanın yaşına, genel sağlığına ve tıbbi geçmişine göre bir doktor tarafından belirlenir. Diğer hususlar şunları içerir:

- hastalığın derecesi

- belirli ilaçlar, prosedürler veya tedaviler için tolerans

- hastalığın seyri için beklentiler

- hastanın görüşü veya tercihi


Tedavi şunları içerebilir:

- cerrahi (bazı durumlarda, kemik zayıflaması olduğunda veya kırıklar meydana geldiğinde)

- kemik grefti - sağlıklı kemiğin hastanın vücudunun başka bir bölümünden etkilenen bölgeye nakledildiği cerrahi bir prosedür.

 Tümörün kemik zayıflaması veya büyümesi belirtisi yoksa, sadece gözlem önerilebilir. Bununla birlikte, tekrarlanan röntgenlerle takip gerekli olabilir. Bazı enkondrom türleri daha sonra kötü huylu veya kanserli kemik tümörlerine dönüşebilir. Bir hekim ile dikkatli bir takip önerilebilir. 


REFERANSLAR


  1. ^ Wang XL, De Beuckeleer LH, De Schepper AM, Van Marck E (2001). "Low-grade chondrosarcoma vs enchondroma: challenges in diagnosis and management". European Radiology. 11 (6): 1054–1057. doi:10.1007/s003300000651. PMID 11419152.

 

KAYNAK https://en.wikipedia.org/wiki/Enchondroma 

0 0 0 0 0 0
  • 7063
  • +

Hekim.Net

Close