·   · 34 Giriş
  •  · 173 arkadaş

Oral Rehidrasyon Tedavisi

Dünya çapında ishal hastalığı, çocukluk çağındaki mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Gastroenteritin neden olduğu bağırsak sıvısı kaybı, dünyanın sınırlı kaynaklara sahip bölgelerinde, özellikle beş yaşın altındaki çocuklarda ciddi hipovolemi, şok ve ölüme yol açabilir. Kaynakların bol olduğu ortamlarda, gastroenteritin neden olduğu ishal, hastaneye yatışların önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir.

Aşağıdaki üç temel mekanizma, pasif bağırsak su emiliminden sorumludur

  1. Sodyum/hidrojen (Na/H) değiştiriciler
  2. Elektrokimyasal gradyan
  3. Taşıyıcı organik çözünenlerle (örneğin glikoz) sodyum bağlı taşıma

Yukarıdaki süreçlerden herhangi birinin bozulması ishale neden olabilir. Bununla birlikte, gastroenterite bağlı ishalli çocuklarda, glikoz ve diğer taşıyıcı organik solütlerle birlikte sodyumun bağlı taşınması bozulmadan kalır.

Su emilimi için oral rehidrasyon solüsyonunun özellikleri  —  Başarılı oral rehidrasyon solüsyonları (ORS), akut bulaşıcı ishal hastalarında su emilimi için glikoz ve sodyumun korunmuş birlikte taşınmasından yararlanır. 1960'lardaki çalışmalar, eşmolar glukoz ve sodyum konsantrasyonlarına sahip izotonik ORS formülasyonlarının, kolera hastalarında hipovolemi tedavisinde intravenöz hidrasyon kadar etkili olduğunu bildirmiştir.

Önerilen bileşim  —  ORS için aşağıdaki özellikler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilmektedir:

  • 200 ila 310 mOsm/L arası toplam osmolarite
  • Eşmolar glikoz ve sodyum konsantrasyonları
  • Glikoz konsantrasyonu <20 g/L (111 mmol/L)
  • 60 ila 90 mEq/L arası sodyum konsantrasyonu
  • Potasyum konsantrasyonu 15 ila 25 mEq/L arasında
  • Sitrat konsantrasyonu 8 ila 12 mmol/L arasında
  • Klorür konsantrasyonu 50 ila 80 mEq/L arasında

Sodyumdan fazla glikoz molar oranına sahip sıvılar (meyve suları, soda veya spor içecekleri), teorik olarak ishal kayıplarını artırma potansiyeline sahiptir çünkü daha yüksek emilmemiş glikoz yükü, lümendeki ozmolariteyi artıracak ve su emiliminin azalmasına neden olacaktır. .

Glikozla karşılaştırıldığında aşırı sodyum konsantrasyonuna sahip sıvılar (örneğin tavuk suyu), sodyumun taşınmasını kolaylaştıracak organik bir çözünen olmadığından ishal kayıplarını da artırabilir. Öte yandan aşırı yüksek sodyum konsantrasyonuna sahip sıvılar hipernatremiye neden olabilir.

ORT, hafif ila orta derecede dehidrasyonu olan çocuklarda gastroenterite bağlı ishalin neden olduğu sıvı ve elektrolit kayıplarının tercih edilen birinci basamak tedavisidir. Yaştan, etken maddeden veya başlangıçtaki sodyum değerlerinden bağımsız olarak gastroenteritin neden olduğu hipovolemiyi tedavi etmek için kullanılır . ORT'nin intravenöz (IV) hidrasyonla karşılaştırıldığında avantajları arasında daha düşük maliyetli olması, uygulanmasının daha kolay olması, evde gerçekleştirilebilecek daha az invazif bir müdahale olması ve acil servise (AS) daha düşük tekrar ziyaret oranı ile ilişkili olması yer almaktadır.

Tedavi iki aşamaya ayrılır:

  • Rehidrasyon aşaması – Sıvı eksikliği üç ila dört saat içinde hızlı bir şekilde yerine konulur ve hasta övolemik duruma geri döner. ORS sık sık, küçük miktarlarda kaşık veya şırıngayla uygulanır. İçmeyi reddeden çocukta nazogastrik tüp kullanılabilir. Verilen her bir kısım, midede kusmayı tetikleyebilecek büyük miktarda sıvının birikmesini önleyecek kadar küçük olmalıdır. Her bir ila iki dakikada bir uygulanan 5 mL (bir çay kaşığı), 150 ila 300 mL/saat kadar verilmesine olanak sağlar. Eğer hasta emziriyorsa emzirme bu aşamada da bakım aşamasında da devam eder.
  • Bakım aşaması – Bakım kalorileri ve sıvıları uygulanır. Hastayı yaşına uygun, kısıtlamasız bir diyete döndürme hedefiyle, rehidrasyon aşamasının tamamlanmasından sonra hızlı bir hayata geçiş başlar.

Oral rehidrasyon tedavisine kontrendikasyonlar  —  ORT'nin kullanılmaması gereken klinik ortamlar vardır . Bunlar aşağıdaki koşullara sahip çocukları içerir:

  • Aspirasyon endişesi ile değişen zihinsel durum
  • Karın ileusu
  • ORT'nin bağırsaktan emilimini sınırlayan altta yatan bozukluk (örn. kısa bağırsak, karbonhidrat malabsorbsiyonu)
  • Şiddetli dehidrasyon 


ORT başlatıldıktan sonra IV hidrasyon ile müdahale endikedir:

  • Dışkı çıkışı aşırı olmaya devam ederse ve ORT çocuğu yeterince rehidrate edemiyorsa
  • Şiddetli ve inatçı kusma ve yetersiz ORS alımı varsa   

Kaynak: https://www.uptodate.com/contents/oral-rehydration-therapy?search=rehidratasyon+tedavisi&source=search_result&selectedTitle=1%7E112&usage_type=default&display_rank=1

3 0 0 0 0 0
  • 1225
  • +

Hekim.Net

Close