·   · 34 Giriş
  •  · 173 arkadaş

Kallmann Sendromu

Kallmann Sendromu

  Kallmann Sendromu (KS), hipo veya anosmi ile kendini gösteren konjenital bir hipogonadotropik hipogonadizm (HH) hipogonadizmdir. Gonadal fonksiyondaki bu azalma, koku alma mukozasında embriyolojik olarak ortaya çıkan nöronların gonadotropin salgılayan hormon (GnRH) nöronları olarak görev yapan hipotalamusta ikamet etmek için farklılaşma veya göçündeki bir başarısızlıktan kaynaklanmaktadır. GnRH hormonundaki bir eksiklik, cinsel olgunluğun ve ikincil cinsel özelliklerin yokluğuna yol açan seks steroidlerinin düzeylerinin düşmesine neden olur.

  20'den fazla gendeki değişiklikler Kallmann sendromu ile ilişkilendirilmiştir. Durumun en yaygın nedenleri arasında ANOS1 , CHD7 , FGF8 , FGFR1 , PROK2 veya PROKR2 genindeki mutasyonlar yer alır.  Kallmann sendromu ile ilişkili genler, doğumdan önce beynin belirli bölgelerinin gelişiminde rol oynar. Spesifik işlevlerinden bazıları net olmasa da, bu genlerin koku alma duyusunu (koku alma nöronları) işlemek için özelleşmiş bir grup sinir hücresinin oluşumu ve hareketinde yer aldığı görülmektedir. Bu sinir hücreleri gelişmekte olan burundan kaynaklanır ve daha sonra kokuların algılanması için kritik olan koku ampulü adı verilen beynin ön kısmındaki bir yapıya birlikte göç ederler. Çalışmalar, Kallmann sendromuyla ilişkili genlerin, gonadotropin salgılayan hormon (GnRH) adı verilen bir hormon üreten nöronların göçünde de yer aldığını göstermektedir. Koku alma nöronları gibi, GnRH üreten nöronlar da gelişmekte olan burundan beynin ön kısmına göç eder. GnRH, doğumdan önce ve ergenlik döneminde cinsel gelişimi yönlendiren çeşitli hormonların üretimini kontrol eder. Bu hormonlar kadınlarda yumurtalıkların ve erkeklerde testislerin normal çalışması için önemlidir.

  Çalışmalar, Kallmann sendromu ile ilişkili genlerdeki mutasyonların, gelişmekte olan beyindeki koku alma sinir hücrelerinin ve GnRH üreten sinir hücrelerinin göçünü bozduğunu göstermektedir. Koku alma sinir hücreleri koku alma ampulüne uzanmazsa, kişinin koku alma duyusu bozulur veya yoktur. Beyindeki GnRH üreten nöronların yanlış yerleşimi, normal cinsel gelişime müdahale eden ve hipogonadotropik hipogonadizmin karakteristik özelliklerine neden olan diğer seks hormonlarının üretimini engeller. 


storage.php?o=bx_glossary_files&f=mduzjchhengshbtvf36cncxfdcwmehy4.jpeg

  Değerlendirme genellikle adolesan pubertenin gecikmiş gelişiminin ilk şikayeti ile birlikte yapılır. Yapısal olarak gecikmiş puberte veya puberte öncesi vücut oranlarına sahip yapısal büyüme gecikmesi, pubertenin geç başlamasıyla kendini düzelten normal bir durum olabilir ve bazı genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Bu tür hastaların değerlendirilmesi sırasında hormonal eksiklikleri ve diğer sistemik sendromları dışlamak için laboratuvar testleri yapılmalıdır. 

  Kallmann sendromu genellikle testosteron veya östrojen-progestin takviyesi gibi steroid replasman tedavisi ile farmakolojik olarak tedavi edilir. Gonadotropin bazlı farmakolojik seçenekler kullanılarak doğurganlık artırılabilir. Durumun komplikasyonları arasında osteoporoz, kalp hastalıkları ve psikolojik veya nörolojik bozukluklar yer alabilir ve endike ise uygun uzmanlarla konsültasyonlar düşünülmelidir. 

Kallmann sendromu, hiposmi veya anosmi ile karakterize hipogonadotropik bir hipogonadizm sendromu olması bakımından benzersizdir.

storage.php?o=bx_glossary_files&f=hhdhwrjdjjvccmucnhszdcjrblxeywvl.jpeg

KAYNAKÇA:

" class="bx-link" rel="nofollow">https://medlineplus.gov/genetics/condition/kallmann-syndrome/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538210/


9 0 0 0 0 0
  • 1189
  • +

Hekim.Net

Close