Ayşenur Aslan

  • 1146
  • +

Eski Yunan’daki (Hippokrates zamanında) “suyuk öğretisi”nde hastalıkların nedenleri arasında “hava, balgam, kan, safra” gibi suyuklar önemsenir; tedavi amaçlı kusturma, kan akıtma, terletme gibi uygulamalar yapılırdı. Büyü-din temelli hekimlik karışımının sürdüğü bu dönemde yaratılan ve günümüzün tıp amblemi olarak da kullanılan tıp tanrısı (Asklepios) da aynı büyü-din etkileşiminin ürünüydü.



Asclepius Yunan Mitolojisinde tıbbın ve sağlığın tanrısı image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=535&dpx=1&t=1600706795

Tıpta her şey “insana yardım etmek” içindir...ama, “önce zarar vermeden (primum non nocere)” der Hippokrates bir aforizmasında. Hekimler insanların mutluluğunu ve varlığını (homeostazis) sürdürebilmesini sağlamak için yüzyıllardır çabalamaktadır. Bu amaca ulaşmak için öncelikle "neden" sorusunun yanıtını aramışlardır. Bu sonsuz isteğin temelinde yatan 3 önemli amaç vardır:

 1) Hastalığa neden olan etkeni bulmak 

2) Bu etkeni ortadan kaldıracak tedavi yöntemini bulmak ve uygulamak (tedaviye yönelik hekimlik), 

3) Hastalığa neden olan etkenleri çevremizden uzaklaştırmak ya da yeryüzünden silmek (koruyucu hekimlik).




Ben ne kadar çok ya da az olduğumuzu önemsemiyorum. Çünkü yaşaması neredeyse imkansız olan bir ülkede gülümsemek bedelsiz bir başkaldırıdır. Bir şeylerin farkında olan insanların olduğunu bilmek iyi hissettiriyor.

Biri bana burada ne yaptığımızı açıklar mı 

    • kısaca hekimlere ve öğrencilerimize ait facebook gibi ama Mesleğimize Özel bir sosyal medya burası

      0 0 0 0 0 0
      • Anladımm teşekkür ederim abi 

        0 0 0 0 0 0
      Giriş yapmamıs kullanıcılar 'Yorum Gönderisi' eylemini kullanamazlar.

      Hekim.Net

      Close