·   · 2604 Giriş
  •  · 232 arkadaş

Konjestif kalp yetmezliği

Konjestif kalp yetmezliği (CHF), birçok kalp hastalığı formunun ortak son noktasıdır. Azalmış kalp debisi (atım yetmezliği) ve/veya venöz sistemde kan birikmesi (boşalma yetmezliğine bağlı staz) ile karakterizedir. Kalbin yükünü aşırı biçimde arttırarak yapısal zararlara neden olan her olgu kalp yetmezliği sürecinin başlamasını tetikler. Sol kalp yetmezliği ansızın ölümlerin en önemli nedenidir. Sol kalpteki yetmezlik sürecinin başlamasıyla birlikte sol atriumdaki ve pulmoner dolaşımdaki kan basıncı artar (pulmoner hipertansiyon). Pulmoner hipertansiyonu izleyen akciğer ödemi sağ kalp yetmezliği tetikler. Yetmezlik güçlendikçe kalbin aortaya pompaladığı kan azalır (kardiak şok).

Kardiyak fonksiyon bozulduğunda veya iş yükü arttığında, kompanzasyon mekanizmaları arteryel basıncı ve organ perfüzyonunu korumaya çalışır: 

  • Frank-Starling mekanizması: Artan doldurma basınçları kalbi genişletir, böylece sarkomerler içinde fonksiyonel çapraz köprü oluşumunu arttırır ve kontraktiliteyi arttırır 
  • Kasılmada etkin proteinlerinin ekspresyonunun artmasıyla miyokard hipertrofisi 
  • Nörohumoral sistemlerin aktivasyonu ve otonom sinir sistemi adrenerjik stimülasyonu, kalp atış hızını, kontraktiliteyi ve vasküler direnci arttırır. Kan hacmini ve basıncını düzenlemek “renin-angiotensin-aldosteron sisteminin aktivasyonu” ve “atrial natriüretik peptidin salınması” ile gerçekleşir. Başlangıçta yeni koşullara uyum için adaptif olan bu çabalar, süre uzadıkça, kalbin iş gücünü arttırıcı etki göstermeye başlar. Bu çabalar, interstisiyel dokunun arttığı ve myosit sayısının azaldığı yaşlılarda yetmezlik olgusunun tetiklenmesine yol açar.

Etyoloji

  • İskemik kalp hastalığı (%80): Akut koroner yetmezliğini izleyen myokard infarktları kalp yetmezliğine bağlı ansızın ölümlerin en önemli nedenidir; myokard kontraktil fonksiyonunun ilerleyici bozulmasına (sistolik disfonksiyon) bağlı olarak ortaya çıkar. Nedenleri arasında iskemi, kapak hastalığına bağlı basınç veya hacim aşırı yüklenmesi veya primer myokard yetmezliği sayılabilir.  
  • Kardiyomyopatiler: Konjestif kalp yetmezliği, bazı olgularda, diastol sırasında kalp odasının gevşeyememesinden ve dolmamasından kaynaklanır (diastolik disfonksiyon). Kalp hipertrofisi, fibrozis, amiloid birikimi  önemli kardiyomyopatilerdir. Edinsel kardiyomyopatilerin büyük bölümü sol ventrikülden başlar. Sol kalpteki yetmezlik bir süre sonra sağ ventrikülü de etkiler (cor bovinum)
  • Konjenital kalp hastalıkları
  • Kalp kapak hastalıkları: Darlık ve yetmezlik, yokard kontraktil fonksiyonunun ilerleyici bozulmasına (sistolik disfonksiyon) neden olur.
  • Konstriktif perikardit: Diastol sırasında kalp odasının dolamamasından kaynaklanır.

Anatomik ayrışma: Konjestif kalp yetmezliği, kalbin etkilenen bölümüyle nitelenir;

  1. Sol kalp yetmezliği
  2. Sağ kalp yetmezliği

storage.php?o=bx_glossary_files&f=87xumwdey5zijayw6idbh3w6cnpau3ys.jpg

12 0 0 0 0 0
  • 360
  • +

Hekim.Net

Close